Cover_Rich-Dad-Poor-Dad-Robert-Kiyosaki

Rich Dad, Poor Dad

Wat de rijken hun kinderen leren over geld, die de armen en middenklasse niet doen. Het verhaal over Robert en zijn twee vaders; Zijn echte vader (de arme vader) en de vader van zijn beste vriend (de rijke vader). Beide vaders denken heel anders over geld. Door het advies van zijn rijke vader op te volgen, kon Robert op 47-jarige leeftijd met pensioen.

Les #1: De rijken ‘werken’ niet voor geld

“Alleen de middenklasse en armen werken voor geld. De rijken laten geld werken voor hen.”

De armen en de middenklasse volgen altijd dezelfde methode; studeer goed en behaal een contract om een ‘veilige’ job te krijgen. Dit is echter niet de weg naar rijkdom of financiële vrijheid.

Robert verdeelt dit hoofdstuk in twee delen:

Angst en Hebzucht

Angst: je bent bang om je maandelijks inkomen te verliezen vanwege alle kosten die je hebt. Dus je werkt hard en streeft naar een promotie of premies, om weer in dezelfde cyclus te vallen.

Je wordt eindelijk gepromoot. U verdient meer, maar geeft ook meer uit, zodat u uw levensstijl onmiddellijk kunt verbeteren. Sterker nog, het is nu nog moeilijker geworden omdat je partner en kinderen al gewend zijn aan de nieuwe geschenken en een comfortabeler leven.

Werk niet voor geld, laat geld voor je werken.

Hebzucht: We zetten onze levensstijl voort en upgraden deze zodra we de mogelijkheden hebben. Waarom? Om op social media te pronken met onze strandvakanties, de nieuwe auto die we hebben gekocht, ons nieuwe dure horloge… Omdat de meesten onder ons zich dan belangrijker voelen.

De eerste stap is natuurlijk om al deze onzin te doorzien.
Als je geld en andere mensen voor je werken, kun je jezelf belonen. Leef niet van salaris op salaris. Leer om inkomstenbronnen te creëren die binnenkomen zonder uw aanwezigheid.

Les #2: Wordt financieel slimmer

Het is een schande dat ze je op de meeste scholen niet leren over financiën. Aan de andere kant kan je het ook als positief zien, want als jij je wel verdiept in financiële literatuur, heb je een stapje voor.

Veel mensen zeggen: “Geld is niet alles”, en toch werken ze 8 uur per dag, 5 dagen per week, en doen ze vaak allerlei extra’s om iets bij te verdienen.

Neem deze mentaliteit niet over en onderneem zelf actie als niemand je het aanleert. Financieel slim zijn = financieel onafhankelijk zijn!

Bestudeer hoe u uw financiën kunt beheren!

De rijken leven van hun beleggingsrendement(en). De armen leven van een maandelijks inkomen en verdrinken in hun uitgaven, schulden en leningen.

Om financieel onafhankelijk te worden, moet u stoppen met het kopen van slechte passiva en u concentreren op het verkrijgen van activa. Zo simpel is het.

Activa kunnen aandelen, obligaties, onroerend goed zijn dat u verhuurt, YouTube-video’s, online producten … Alles dat geld genereert en in waarde toeneemt in de loop van de tijd, zonder veel van uw aanwezigheid.

Slechte passiva zijn dingen waar u onderhoudskosten voor heeft en geld uit uw zakken haalt. De woning waar je zelf in woont is dus geen bron van passieve inkomsten.

Activa = geld binnen / passiva = geld buiten. Makkelijk te verstaan, niet?

U kunt 5% extra van wat u maandelijks verdient, besparen en aan het werk zetten. Investeer het in jezelf, in aandelen of in een zakelijk idee dat je hebt. Geef het gewoon niet uit aan de gebruikelijke dingen die u nu doet.

De meeste mensen spelen ‘de moneygame’ om niet te verliezen.

-Robert Kiyosaki

Als u uw geld zo blijft uitgeven, zal je nooit financieel onafhankelijk worden. Neem berekende risico’s. Het is beter om uw geld te verliezen aan iets dat u later mogelijks meer terugbetaalt dan aan ‘leuke dingen in the moment’.

#Les 3: Bemoei u met uw eigen zaken

Wat als u morgen wordt ontslagen of als u uw baan verliest en het salaris waar u elke maand op vertrouwt niet binnenkomt? Of wat als het bedrijf waar je werkt langszaam failliet aan het gaan is?

De meeste mensen werken VOOR iemand en op deze manier betaalt u de meeste belastingen, zonder dat je hier iets aan kan doen.

Het is niet de bedoeling dat je stopt met je werk, maar dat je beseft dat je niet op één enkele inkomstenbron kunt vertrouwen waar je zelf hele tijd aanwezig moet zijn.

Je moet je concentreren op je activakolom en een vangnet creëren voor als er iets misgaat. Of … Om te ontsnappen aan je dagelijkse job die je eventueel niet graag doet en je de vreugde uit het leven neemt.

“Follow the money” en focus je op het creëren van meer dan één inkomstenbron.

#Les 4: De kracht van een bedrijf

De rijken zijn slim en vermijden veel van de persoonlijke belastingen door een onderneming te hebben, terwijl de werknemers meer moeten betalen, én zij betalen het meteen, of dat doet hun werknemer voor ze.

Er zijn tal van voordelen voor ondernemers en zelfstandigen om met belastingen om te gaan die werknemers gewoonweg niet kunnen. De regeringen melken de armen en de middenklasse, terwijl je het op slimme manieren wettelijk kan vermijden. Als het goed is gedaan, kan u legaal veel uitgaven afschrijven die u dagelijks maakt.

De armen: verdien salaris, betaal belastingen, geef uit wat er nog over is.
De rijken: verdien geld, geef uit en betaal vervolgens belasting over wat ze nog over hebben.

#Les 5: De rijken vinden geld uit

Sparen bij de bank lijkt misschien veilig, maar de spaarrente ligt al jaren lang onder het inflatiepercentage. Dit betekent dat uw geld elke dag minder waard is.

Laat uw geld circuleren, investeer het.

Over het nemen van risico’s: de rijken nemen vaak risico’s, maar het zijn BEREKENDE risico’s voordat ze aan iets beginnen.
Neem al het geld van een rijk persoon weg en de meesten van hen zullen terug kunnen opbouwen wat ze hebben verloren omdat ze de ervaring hebben en zich hebben verdiept in financiële literatuur.

#Les 6: Werk om te leren

Jongeren denken vaak dat als ze een briljant idee hebben en ze wat investeerders kunnen vinden, ze van de ene op de andere dag rijk zullen zijn. Helaas, zo werkt het niet.

Ja, er zijn uitzonderingen, maar die zijn waarschijnlijk dezelfde kansen als het spelen van de loterij. Succes!

Het beste wat je kan doen is eerst een opleiding te volgen of een high-income skill te leren. Leer, maak fouten en verbeter elke dag. Als jongere zou dat je belangrijkste doel moeten zijn.

Maak als jonge persoon zoveel mogelijk vriendschappen en kennissen en luister naar hen. Doe en geloof niet alles wat ze zeggen, maar vraag gewoon om advies en luister goed naar wat ze te zeggen hebben.

Door dat te doen zul je jezelf verbeteren en zullen ze blij zijn dat ze je hebben kunnen helpen.

Belangrijke tip: Kies uw vrienden en netwerk zorgvuldig! Je wordt een gemiddelde van de 5 personen waar je de meeste tijd mee doorbrengt.

Kies je vrienden niet enkel op basis van hoeveel vermogen ze hebben, maar ook hun kennis en vaardigheden. Wees voorzichtig met mensen die niet graag over geld praten, ze zullen je afbreken. Doe in plaats daarvan je best om te leren van mensen die je steunen, je leren en je een beter persoon maken.

Volgens Robert heb je om rijk te worden drie vaardigheden nodig:
Communicatieskills, Verkoopsvaardigheden en Marketing.

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogposts en boekverslagen

Deel deze samenvatting:

Abonneer je Gratis op Smartmentor

Smartmentor is én zal altijd gratis blijven.

Hoewel, deze artikels schrijven en gratis publiceren vraagt tijd én de website online houden kost geld.

Hebben de boekverslagen je geholpen en wil je graag een gift doen? Dan kan dit via onderstaande knop.

Hartelijk dank!