Hoe Steve Jobs zijn brein trainde

Steve Jobs was één grootste iconen van hightech, alleen geëvenaard door Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk en misschien Mark Zuckerberg. Hij staat vooral bekend om zijn legendarische vermogen om innovatieve, baanbrekende producten te maken.

Wat minder bekend is, is dat Steve Jobs een pionier was in wat eens een nogal esoterische ‘geesttechnologie’ was – het gebruik van Zen-mindfulness-meditatie om zijn stress te verminderen, meer duidelijkheid te krijgen en zijn creativiteit te vergroten.

Jobs was heel specifiek over hoe hij deze “discipline” beoefende (zoals hij het noemde). Biograaf Walter Isaacson citeert Jobs als volgt:

“Als je gewoon zit en observeert, zul je zien hoe rusteloos je geest is. Als je het probeert te kalmeren, wordt het alleen maar erger, maar na verloop van tijd kalmeert het wel en als dat zo is, is er ruimte om subtielere dingen te horen- -dat is wanneer je intuïtie begint te bloeien en je begint dingen duidelijker te zien en meer in het heden te zijn. Je geest vertraagt ​​gewoon en je ziet een enorme uitgestrektheid in het moment. Je ziet zoveel meer dan je eerder kon zien”

Walter Isaacson

Wat Jobs in die passage beschreef, kan gemakkelijk worden geïdentificeerd als een specifiek type meditatie, gewoonlijk ‘opmerkzaamheid’ genoemd, dat wordt onderwezen in het zenboeddhisme en het Chinese antecedent ervan, het taoïsme. Toen Jobs niet lang voordat hij stierf met Isaacson sprak, beoefende hij dergelijke meditatie al vele jaren.

Het is nu in ieder geval duidelijk dat Jobs zijn tijd in de technologie van de geest zo ver vooruit was als in de technologie van computers. Volgens niet minder autoriteit dan Scientific American bewijst het nieuwste neurowetenschappelijk onderzoek dat meditatietechnieken die al duizenden jaren bestaan, gunstige effecten hebben op zowel je geest als je lichaam.

De werking van meditatie op onze geest is sindsdien mainstream geworden. Volgens een recent artikel zijn bedrijven zo divers als Target, Google, General Mills en Ford begonnen hun werknemers dezelfde aandacht te leren die Jobs tientallen jaren geleden omarmde.

Hoewel het idee van door een bedrijf gesponsorde meditatiesessies me een beetje eng lijkt, heb je geen bedrijfssponsoring nodig om de voordelen van mindfulness te krijgen. Ik leerde mindfulness-meditatie van de wereldberoemde krijgskunstenaar Yang, Jwing Ming. Van wat ik kan opmaken uit Jobs ‘beschrijving van zijn meditatie, is Yang’s methode identiek of nauw verwant aan Jobs’ eigen praktijk.

Hier hoe de techniek mij werd geleerd, voor zover ik me herinner:

  1. Zit in kleermakerszit op een rustige plek, bij voorkeur op een laag kussen om de rug te ontlasten.
  2. Haal diep adem.
  3. Sluit je ogen en luister naar je innerlijke monoloog, de gedachten die de hele tijd door je hoofd draaien: werk, thuis, tv, wat dan ook. Die gedachten zijn het gebabbel van je ‘apengeest’. Probeer het niet te stoppen met babbelen, althans nog niet.
  4. Observeer in plaats daarvan gewoon hoe het van gedachte naar gedachte naar gedachte springt.

Doe dit een week lang elke dag vijf minuten. Na een week, zonder te proberen je ‘apenbrein‘ het zwijgen op te leggen, verschuif je tijdens de meditatie je aandacht naar je ‘ossenbrein‘. Je ossengeest is het deel van je hersenen dat langzaam en stil denkt. Het voelt dingen om je heen. Het probeert nergens betekenis aan toe te kennen. Het ziet, hoort en voelt gewoon. De meeste mensen horen hun ossengeest pas echt wanneer ze een “adembenemend moment” ervaren dat de apengeest tijdelijk stopt met babbelen. Maar zelfs als je apengeest je gek maakt met rush-rush-rush en push-push-push, is je ossengeest er nog steeds, denkend aan zijn langzame, diepe gedachten.

Als je je eenmaal meer bewust bent van je ossengeest, vraag hem dan om je apengeest tot rust te brengen. Wat voor mij persoonlijk werkte, was me voor te stellen dat mijn apenbrein ging slapen vanwege het langzame lopen van de os terwijl hij geduldig over een weg beweegt. Maak je geen zorgen als je apengeest maar wakker wordt. Het is een aap, dus het kan niet anders dan zich als een aap gedragen. Je zult echter merken dat, ondanks zijn protesten, je apenbrein hem liever rust geeft en stopt met het maken van al dat vermoeiende en vermoeiende geluid.

Terwijl je apenbrein kalmeert, blijf je je aandacht richten op je ossengeest. Elke ademhaling lijkt lang te duren. Je voelt de lucht op je huid. Mogelijk voelt u uw bloed door uw lichaam stromen. Als je je ogen opent, ziet de wereld er gloednieuw en zelfs nogal vreemd uit. Een raam wordt bijvoorbeeld gewoon een vierkant ding dat vol licht is. Het hoeft niet te worden geopend of gesloten of schoongemaakt of gerepareerd of wat dan ook. Het is er gewoon. Je bent er gewoon.
Hoewel het een tijdje kan duren om daar te komen, weet je dat je de oefening correct uitvoert wanneer het lijkt alsof er helemaal geen tijd is verstreken tussen het moment dat je de timer startte en wanneer hij afgaat. Als je daarin slaagt, verhoog dan geleidelijk de hoeveelheid tijd die je elke dag doorbrengt. Vreemd genoeg, hoe lang je ook oefent, het lijkt alsof er geen tijd is verstreken.

In mijn ervaring heeft de dagelijkse beoefening van mindfulness drie waardevolle resultaten:

Ten eerste elimineert het stress volledig. Hoewel de stress kan terugkeren, begint het helemaal opnieuw en heeft het dus minder kans om te sneeuwballen tot iets onbeheersbaars.

Ten tweede elimineert het slapeloosheid. Toen ik dit regelmatig oefende, kon ik mijn ogen sluiten en binnen twee of drie seconden gaan slapen. Dat alleen al is naar mijn mening de moeite waard.

Ten derde, en het belangrijkste, kun je helderder en creatiever nadenken over alles wat er in je eigen leven gebeurt. In mijn geval gebruikte ik het gevoel van kalmte om mezelf uit een ongezonde relatie te halen en een baan die me ellendig maakte.

Dus hoewel ik niet kan beloven dat mindfulness je net zo creatief zal maken als Steve Jobs, kan ik uit eigen ervaring beloven dat mindfulness een positieve verandering in je leven zal veroorzaken.

Deel deze samenvatting:

Abonneer je Gratis op Smartmentor

Smartmentor is én zal altijd gratis blijven.

Hoewel, deze artikels schrijven en gratis publiceren vraagt tijd én de website online houden kost geld.

Hebben de boekverslagen je geholpen en wil je graag een gift doen? Dan kan dit via onderstaande knop.

Hartelijk dank!